Методът „плазмотерапия“ е иновационен и най-общо представлява инжекционно въвеждане на специална плазма в тъканите на пациента, обогатена с тромбоцити, като целта е локална стимулация на регенераторните процеси. В Отделението по ортопедия и травматология на пловдивската университетска частна болница методът успешно се прилага вече от година, като през последните шест месеца търсенето му от пациентите с възпалителни заболявания е особено активно. Това е така, защото терапията дава силно положителен резултат, а е почти без странични ефекти. „Всъщност в УМБАЛ „Пълмед“ възстановяваваме стави, сухожилия и меки тъкани с помощта на плазмотерапия“, заключава д-р Гоновски.

Доктор Гоновски обаче предупреждава, че както при всяка друга манипулация с цел инжектиране на вещества, и при плазмотерапията се срещат противопоказания при прилагането й. Тя не се препоръчва на пациенти с туморни заболявания, с тромбоцитопении, при грип или инфекциозни заболявания. Честотата на процедурите в общия случай варира между една и три. Те се извършват през седмица в период от един месец. За настъпване на ефект може да са нужни няколко инжекции на сесия, както и няколко сесии в продължение на 3 до 6 месеца, обяснява още д-р Кристиян Гоновски.

Важно е обаче да се отбележи, че сама по себе си плазмотерапията не е еликсир, който непременно лекува всякакви ортопедични и травматологични заболявания. Целта на прилагането на този иновационен метод е да се сведе до минимум количеството на приеманите от пациентите обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти.